Neredeyse projektif modüller üzerine - Kolay, Zehra; Orhan Ertaş, Nil; Bursa Teknik Üniversitesi Matematik Ana Bilim Dalı (Bursa, 2025)
Bu çalışmanın amacı neredeyse projektif modüllerin genellemesi olan neredeyse epiprojektif kavramını tanıtarak bu modüllerin özellikleri ve yapısını araştırmak, ayrıca neredeyse epi-projektif modül ile genelleştirilmiş epi-projektif modül arasındaki ilişkilere yer vererek bazı sonuçlar elde etmektir. İlk bölümde; modül teorisi hakkında temel bilgi ve özellikler verilmiş olup projektif modüller için bazı temel bilgileri kapsamaktadır. İkinci bölümde; projektif modüller ile projektif modüllerin duali olan injektif modüllerin tanımı ile temel özelliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde; neredeyse projektif modül kavramı tanıtılmıştır. Bu kavrama ait özellikler verilerek projektif modüller ile ilişkisine değinilmiştir. Dördüncü bölümde; genelleştirilmiş projektiflik tanımı ve karakterizasyonu yapılmış ve özellikleri verilmiştir. Ayrıca bu bölüm genelleştirilmiş projektiflik ile neredeyse projektiflik arasındaki ilişkiyi de içermektedir. Beşinci bölümde; epi-projektif modüllerin tanımı verilmiştir ve ardından neredeyse projektif modüllerin genellemesi olan neredeyse epi-projektif modüllerin tanımı verilerek özellikleri ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. Altıncı bölümde; genelleştirilmiş epi-projektif modüllerin ve kuvvetli genelleştirilmiş epi-projektif modüllerin tanımı yapılmıştır. Ayrıca genelleştirilmiş epiprojektifmodüller ve kuvvetli epi-projektif modüllerin özellikleri verilerek genelleştirilmişepi-projektif modüller ve neredeyse epi-projektif modüllerin ilişkisi araştırılmıştır ve bazı sonuçlara varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 36-37 sayfa