Farklı inorganik katkılarla kaplanmış kumaşların özelliklerinin araştırılması - Özden, Sema
Tekstil malzemelerinin uygulamalarını genişletmek amacıyla doğal ve sentetik tekstil kumaşlarının yüzey özelliklerini iyileştirmek için yenilikçi yöntemlerin kullanılması kaçınılmaz olmuştur. Enerji tüketiminin giderek artmasıyla enerji verimliliği ve enerji tasarrufu önem kazanmıştır. Bu sebeple geleneksel dolgu maddelerine (titanyum dioksit, kalsit, kaolin, gibi) alternatif malzemeler ile daha üstün özelliklere sahip fonksiyonel ürünlerin eldesine yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Aerojeller yüksek yüzey alanı ve gözenekliliği sayesinde adsorban olarak, düşük termal iletkenliği sayesinde yalıtım malzemesi olarak, yüksek yüzey aktif bölge ve gözenek boyutu sayesinde ise katalizörlerde ve sensör teknolojilerinde kullanılmaktır. Faz değiştiren malzemeler (PCM) ise ısı depolama ve salma özellikleri gösteren malzemelerdir. Bu tezde, çok hafif malzemeler olan silika aerojeller ile PCM'in birlikte kullanımı sayesinde termal yalıtım için geleneksel yalıtım malzemelere kıyasla enerji tasarrufu sağlayacak ürünlerin eldesi ve aynı zamanda güç tutuşur özelliklerinin olması sebebiyle de insan ve çevreye zararlı etkileri olan halojenli alev geciktirici kimyasallara alternatif kaplama malzemelerinin polyester kumaşın özelliklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle silika aerojel ile kaplanan polyester kumaşların özelliklerine aerojelin gözenek boyutunun, hidrofobik ve hidrofilik yapısının, konsatrasyonunun etkisi araşatırılmıştır. Ayrıca, silika aerojelin faz değiştiren malzemelerle birlikte kullanımı, farklı silika türlerine göre avantajları ve halojensiz güç tutuşur malzemelerle sinerjik etkisi incelenmiştir. Akrilik binder kullanılarak kaplama patları hazırlanarak kumaş üzerine bıçak kaplama metodu kullanılmıştır. Elde edilen kaplamalı kumaşlara BS 5867-2 Part B, NF P92 503, 504, 505 standartlarına göre güç tutuşurluk testleri, ısı yalıtım ve hidrofilite testleri yapılmıştır. Aynı zamanda kaplamaların yapısal özellikleri FTIR ve DSC analizleriyle incelenmiştir. Sonuç olarak, silika aerojellerin pirojenik silika ve sentetik silikaya kıyasla kaplamaların ısı yalıtım, solar özellikleri, hidrofilite ve güç tutuşurluk özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür. Silika aerojelin özellikle faz değiştiren malzemelerle birlikte kullanımı ise ısı yalıtımı ve güç tutuşurluk performansını daha da arttırdığı, daha verimli enerji sistemlerinin geliştirilmesinde ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol oynayabileceği sonuçlarına varılmıştır.