Seçici lazer ergitme ile üretilen kafes yapıların yarı-statik yükleme altındaki mekanik davranışlarına proses parametrelerinin etkilerinin incelenmesi - Sezgin, Emin; Demirci, Emre; Bursa Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı (Bursa, 2025)
Kafes yapılar, hafiflik ve dayanıklılık gibi üstün özellikleri ile mühendislik uygulamalarında önemli bir yer edinmiştir. Havacılık, otomotiv ve biyomedikal sektörlerinde, bu yapılar genellikle yük taşıma, enerji emilimi ve termal yönetim gibi kritik işlevler için tercih edilmektedir. Katmanlı üretim teknolojilerindeki ilerlemelerle birlikte, bu yapılar artık daha karmaşık ve optimize edilmiş geometrilerde üretilebilmektedir. Bu bağlamda seçici lazer ergitme yöntemi, yüksek hassasiyetiyle karmaşık kafes yapılar üretmek için en uygun teknolojilerden biridir. Bu tez çalışmasında, dikey destekli yüz ve gövde merkezli kübik oktahedral (FBCCZ) ve elmas olmak üzere iki farklı kafes geometrisinin mekanik performansı incelenmiştir. FBCCZ kafes geometrisi, ana taşıyıcı kirişlerin hücrelerin yüzeyinde ve merkezinde bulunmasıyla yük dağılımını optimize ederek sıkıştırma sırasında yüksek stabilite sağlar. Dikey destek elemanları eksenel sıkıştırma dayanımını artırırken, deformasyon yönünde rijitlik kazandırır ve enerji dağılımında etkinlik sunar, bu da darbe dayanımı gereken uygulamalar için avantaj sağlar. Malzeme kullanımının azlığı, FBCCZ geometrisinin hafif ve dayanıklı olmasını sağlar. Diğer yandan, elmas kafes geometrisi, hafiflik ve yüksek dayanım arasında denge kurarak çok yönlü mukavemet sunar ve çeşitli yük türlerine karşı dayanıklıdır. Enerji dağıtımı ve absorpsiyon kabiliyeti sayesinde çarpma dayanımı gerektiren uygulamalar için idealdir. Bu çalışmada deney numuneleri seçici lazer ergitme yöntemi ile AlSi10Mg tozları ile numuneler üretilmiştir. Araştırma kapsamında tarama hızı, katman kalınlığı ve tarama boşluğu parametrelerinin kafes yapıların basma dayanımları ve enerji absorbe etme seviyeleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan testler sonucunda tarama hızındaki artış FBCCZ kafes yapısındaki maksimum basma kuvvetini azaltırken, elmas kafes yapısının maksimum basma kuvvetini arttırıyor. Katman kalınlığındaki artış genel olarak maksimum basma kuvvetini azaltıyor. Tarama hızındaki artış enerji emilimini çok etkilemeyip, katman kalınlığı ve tarama boşluğu artışı genellikle enerji emilimini düşürmüştür. FBCCZ yapılarında tarama boşluğundaki artış önce basma kuvvetini artırırken daha sonra azaltıcı bir etki göstermiş, elmas yapılarda ise tersine bir eğilim gözlemlenmiştir. Genel olarak, üretim parametreleri ve kafes geometrisinin mekanik performans üzerinde önemli bir etkisi olduğu, ancak bu etkilerin farklı geometrilerde değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 47-50 sayfa
Keywords: Eklemeli imalat; Yarı-statik basma