Araç NVH performansının iyileştirilmesi için kompozit malzemelerin üretimi ve özelliklerinin incelenmesi - Öztürk, Bilge; Ünlü, Derya; Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı (Bursa, 2025)
Bu yüksek lisans tezinde, keçe ve tela malzemelerinin ses özelliklerini iyileştirmek amacıyla, aralarına eklenen polimer katmanlarla kompozit keçeler üretilmiştir. Çalışmada, Formfleks Otomotiv Yan Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından sağlanan özel formüllü keçe ve tela malzemeleri kullanılmıştır. Ara katman olarak seçilen polimerler arasında PVA, Kitosan, Hidroksietil selüloz, Karboksimetil selüloz ve Polieterimid yer almıştır. Ayrıca, magnezyum hidroksit, alüminyum oksit, barit, EVA kırma ve EPDM gibi yardımcı kimyasallar kullanılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında, ana polimer malzemelerinden oluşan kompozit keçeler 180 °C, 1 dakika ve 15 bar koşullarında formlanmıştır. Formlanabilirlik testleri sonucunda, %100 Karboksimetil Selüloz ve %100 Polieterimid polimerlerinin formlanamadığı gözlemlenmiştir. Diğer polimerlerin formlanabilirlikleri olumlu sonuçlar vermiştir. İkinci aşamada, oluşturulan kompozit keçelerin kalınlıkları ölçülmüştür. Ölçüm sonucunda keçe kalınlıklarının eşit olduğu görülmüştür. Kalınlıkların eşitliği, ses enerjisinin kaybını en aza indirmek açısından önemlidir. Üçüncü aşamada, ses testleri empedans tüpü kullanılarak gerçekleştirilmiş ve yüksek frekansta (2000-6000 Hz) ses absorbsiyonu değerlendirilmiştir. PVA polimerinin ses absorbsiyonunda negatif etkileri olduğu ve bariyer işlevi görmediği gözlemlenmiştir. Ancak, %0,5 alüminyum oksit katkılı PVA kompozit keçesi, en yüksek ses absorbsiyon sonucunu vermiştir. Bununla birlikte, %95 PVA ve %0,5 EPDM ile yapılan kompozit keçeler düşük ses absorbsiyonu değerleri sergilemiştir. Transmission loss (iletim kaybı) testleri, rijit yapılı malzemelerin daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. En iyi sonucu, %95 PVA ve %0,5 katkılı kırma kompozit keçe sağlamıştır. Kitosan ve Hidroksietil Selüloz kompozit keçelerinde, alüminyum oksidin poroziteyi artırarak ses absorbsiyonunu iyileştirdiği belirlenmiştir. Son olarak, alüminyum oksit oranının düşürülmesi ile en yüksek ses absorbsiyonu değeri elde edilmiştir. Odor ve Glow Wire testleri, otomotiv sektörü için önem arz eden güvenlik ve koku özelliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Odor testi, tüm numunelerin fark edilir, itiraz edilemez olduğunu göstermiştir. Glow Wire testi sonucunda, kompozit keçelerin otomotiv standartlarına uygun olduğu güvenlik ve kalite standartarını karşılama potansiyelinin olduğu doğrulanmıştır. Bu çalışma, farklı polimer ve katkı malzemelerinin ses yalıtımına sahip olma özellikleri ayrıntılı ve kapsamlı ve sistematik bir şekilde ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 42-44 sayfa
Keywords: Kompozit; Polimer