Neet grubunda yer alan gençlerin işsizlik nedenleri üzerine nitel bir araştırma: Bursa örneği - Tütüncü, Berna
Gerek ülkemizde gerekse dünya geneli başlıca sorunlardan biri işsizliktir. Küresel bir sorun olan işsizlik kişiler için maddi ve manevi sorun oluşturmaktadır. Her yaştan kişiyi ilgilendiren işsizlik kavramı en çok gençleri etkilemektedir. Genç işsizliği, yetişkin işsizliğine nazaran daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Karmaşık bir yapıya sahip olmasının temelinde gençlerin eğitimde, istihdamda veya her ikisinde de yer alabilecekleri gibi ne eğitimde ne istihdam olan gençler vardır ve sayıları her geçen gün artmaktadır. Eğitim ve iş hayatının içerisinde yer almayan gençler, ilk kez İngiltere'de NEET (Not in Education, Employment, or Training) olarak adlandırılmıştır. NEET kavramı pek çok ülke tarafından benimsenmiş olup NEET'lerin yaşlarının alt ve üst sınırları ülkelerin sosyal politikalarına göre değişkenlik göstermektedir. NEET'ler iş arama durumlarına göre aktif NEET ve pasif NEET olarak ikiye ayrılmaktadır. NEET iş arıyorsa ve iş bulduğunda çalışabilecek durumda ise Aktif NEET olarak adlandırılır. NEET iş aramıyor ya da herhangi bir çabanın içerisinde değilse pasif NEET olarak adlandırılır. Bu çalışmanın amacı aktif NEET gençlerinin istihdam konusunda karşılaştıkları sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma grubu Bursa İli merkez ilçeleri içerisinde ikamet eden, İŞKUR'a kayıtlı aktif olarak iş arayan NEET statüsündeki gençlerden oluşmaktadır. Çalışmada öncelikle istihdam, işsizlik ve türleri açıklanmış olup akabinde genç işsizliği ve NEET kavramı üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin ve Bursa'nın iş gücü piyasasına değinildikten sonra işsizliğin sosyolojik olarak değerlendirilmesine geçilmiştir. Çalışma nitel bir araştırma olup, yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. 14 kadın ve 14 erkek olmak üzere toplamda 28 katılımcıyla çalışma gerçekleştirilmiştir. Betimsel yöntem ile analiz edilen katılımcıların yanıtları bulgular bölümünde temalar halinde verilmiştir. Katılımcıların yanıtları tartışma ve sonuç kısmında yorumlanmıştır. Katılımcıların yanıtları bulguların değerlendirilmesi bölümünde yorumlanarak sonuç ve öneriler bölümüyle çalışmamız sonlandırılmıştır.