Rüzgar türbinlerinde elde edilen gücün maksimum güç noktası takibi yöntemleri ile arttırılması - Kurşun, Nihat
Ülkelerin tarım ve hayvancılık toplumundan, sanayi toplumuna dönüşmesi veya bu oranın sanayiden yana artış sağlaması, insan nüfusunun çoğalması, şehirlerin büyümesi, insanların konfor alanlarının ve ihtiyaçlarının farklılaşarak büyümesi, beraberinde enerji ihtiyacının da artmasına neden olmaktadır. Buna karşılık fosil enerji üretim kaynaklarının nihayetinde sınırlı olması ve gün geçtikçe azalması, ülkelerin yeni enerji planlamaları yapmalarını, sahip oldukları yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmelerini ve daha verimli kullanmalarını, mevcut enerji kaynaklarındaki yenilenebilir enerji oranının arttırılmasını, çeşitlendirilmesi yönünde enerji politikaları üretmelerini, zorunlu kılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranlarının fosil kaynaklara nazaran artması, karbon salınımının azalmasında, doğanın dengesinin bozulmasının önüne geçilmesinde veya yavaşlamasında da etkili olacak, insan nüfusu artarken, insanların sağlıklı yaşlanmasına katkı verecektir. Bu tez çalışmasına konu olan rüzgar enerjisi en başta gelen yenilenebilir enerji kaynaklarındandır. Rüzgar santrallerinin temel parametresi rüzgardır. Rüzgarın sahip olduğu hız ve yön, stokastik özelliğe sahip olup, günlük, saatlik hatta anlık değişebilmektedir. Bu çalışmamızda temel amacımız, MATLAB/Simulink kullanarak oluşturduğumuz rüzgar enerji santral modeline, değişken rüzgar hız senaryoları uygulayarak, sistemin üretebileceği güç değerinin, sürekli maksimum güç noktasında olmasını sağlamaktır. Bunu için artırımlı iletkenlik (Aİ), değiştir ve gözle (DVG), bulanık mantık (BM) ve yapay sinir ağı (YSA) olmak üzere dört farklı maksimum güç noktası takibi yöntemi kullanılmış ve ayrıca hiçbir yöntem kullanılmadan türbin çıkışından alınan ortalama güç değerleri karşılaştırılmıştır. Bu beş farklı durumun, üç farklı rüzgar senaryosu ile simülasyonları gerçekleştirilmiştir. Böylece hem anlık güç hem de ortalama güç değerleri bakımından, kullanılan yöntemler içinde elde edilen en yüksek değerler, BM metodu ile eğitilen YSA yönteminden, daha sonra BM metodu ile elde edilmiştir. Sonuç olarak, tezde incelenen yöntemler kullanılarak, anlık ve ortalama güç değerleri açısından rüzgar türbin çıkışından elde edilen değerin maksimum değere ulaştığı gösterilmiştir, bu da tez çalışmasının amacı açısından iyi bir sonuçtur.