Bursa kent içi ağaçlandırmalarında ağaç türlerinin yara kapatma sürelerinin belirlenmesi - Geyik, Yıldız
Bursa; asırlık ağaçları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle zengin kültürel mirasa sahip bir şehir olarak tanınmaktadır. "Yeşil Bursa" olarak anılmasının temelinde kentteki park, bahçe ve yeşil alanların bolluğu ile zengin bitki örtüsü yer almaktadır. Bursa, yeşil alanlarını koruyarak ve giderek artan ağaçlandırma projeleriyle çevre dostu bir yaşam ortamı sunmaktadır. Bu çabalar, kent içindeki yaşam kalitesini artırmayı ve sürdürülebilir çevre politikalarını geliştirmeyi hedeflemektedir. Kentsel ekosistemde, kent ağaçları önemli bir yer tutar. Kent içi ağaçlandırmalar, ekolojik dengeyi sağlamakla birlikte, şehirlerin çevrelerindeki ormanlarla olan ilişkilerin düzenlenmesine de katkı sağlar. Ayrıca, şehirlerdeki orman kaynaklarının planlanması ve yönetimi ile kent ormancılığı da bu ekosistemin bir parçasıdır. Kent peyzaj bitkilendirmeleri, hava kirliliğini azaltmada ve hava kalitesini iyileştirmede önemli bir rol oynar, aynı zamanda kent sağlığını iyileştirir ve yaşam kalitesini artırır. Ancak, çevresel faktörlerden olumsuz etkilenen ağaçlar, zamanla fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelmekte, biyotik ve abiyotik faktörler ağaçlarda hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, kentlerdeki ağaçların korunması, bakımı, doğru ve düzenli budanması çok önemlidir. Ağaçların sağlığının korunması için yaralanmalarına karşı tedbir almak, çürükleri zamanında tedavi etmek ve koruyucu önlemler almak gerekmektedir. Bakım işlemleri, ağaçların yaşam döngüsünü daha sürdürebilir bir hale getirir. Bu araştırmada, Bursa Botanik Park içindeki yeşil alanlarda bulunan, 18 farklı türden yapraklı ve ibreli ağaçların 3'er adedinde 5 ve 10'ar cm'lik yaralar açılmıştır. Yerden bir metre yükseklikte ve tamamı güney yönde daire şeklinde yaralama yapılmıştır. Hastalık bulaşmaması için açılan yara yerleri önce fungusit ile ilaçlanıp, ardından fırça ile çam katranı sürülmüştür. Yara açılan yapraklı ve ibreli türlerin 3 yıl boyunca yara kapatma oranları takip edilmiştir. Bu çalışmada, budama uygulamalarına rehber oluşturmak için, şehir içinde bulunan ağaç türlerinde suni oluşturulan yaraların kapanmasında, ağaç türü, artım ve yara çapı gibi etmenlerin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üç yıllık çalışma sonunda yara kapatma oranlarının ağaç türlerine ve yara boyutuna göre farklılık arz ettiği belirlenmiştir.