Orman yangınları konusunda kamuoyu algısı üzerine bir araştırma: İzmir örneği - Karakoyunlu, Umut Sercan; Köse, Murat; Bursa Teknik Üniversitesi ORM (Bursa, 2025)
Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının çoğu ihmal, dikkatsizlik ve kasıt gibi nedenlerden meydana gelmektedir. Ülkemiz bulunduğu konum gereği Akdeniz İkliminin etkisi altındadır ve bu durum bazı bölgelerde yazların kurak geçmesine sebep olmakta ve böylece orman yangınlarına zemin hazırlanmaktadır. Orman varlığı bakımından geniş alana sahip olan ülkemiz için orman yangınlarıyla mücadele ve ormanların korunması öncelikli kabul edilmektedir. Çalışmanın konusu olarak İzmir ilinin seçilmesinin başlıca nedeni orman bakımından zengin olması ve burada sıklıkla orman yangınlarının meydana gelmesidir. İzmir İli içerisine ormanlık alanlar 478.547 ha kaplamakta ve bu alan il arazisinin %40'ını oluşturmaktadır. Bu çalışmada İzmir ilinde yaşanan orman yangınları konusunda izmir Orman Bölge Müdürlüğü personeli ve İzmir'de yaşayan halkın algısı incelenerek katılımcılara göre yangının nedenleri, yangın öncesi alınan önlemler, yangın söndürme faaliyetleri, orman idaresinin ve halkın yangınlara yönelik duyarlılığı, yangın sonrası yanan ormanlık arazilerin durumu, yangınların olumsuz etkileri, yaşanan yangınların sıklığı, yoğunluğu ve şiddetine etki eden faktörlere yönelik tutumlar saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmir' de ikamet eden 179 kişi ve 20 İzmir Orman Bölge Müdürlüğü personeline 2 ayrı anket uygulanmış, yanıtlayıcıların ankette yer alan ifadelere katılım seviyeleri incelenmiştir. Toplanan veriler Excel programı ile analiz edilmiştir. Uygulanan halk anketinin katılımcılarının çoğunluğu (%77,1) ormancılıkta ilgili bir meslekte çalışmamaktadır. Katılımcılar yaşanan orman yangınlarının başlıca sebebi olarak insanların dikkatsizliği ve ihmalini göstermiştir. Orman idaresi çalışanlarına karşı olumlu tutum geliştirdikleri gözlenen katılımcıların büyük bir kısmı yaşanan yangınların ülke ekonomisine ve iklime olumsuz etkileri olduğunu vurgulamıştır. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü personeli olan 10'u kadın 10'u erkek 20 kişiye uygulanan anket sonuçlarında oluşan yangınların en büyük sebebi olarak insan faktörü gösterilmiştir. Yangın söndürme faaliyetleri açısından yangın söndürme personelinin yeterli duyarlılığı gösterdiği sonucuna varılırken, İzmir'in topografik özelliklerinin, yazların uzun sıcak ve kurak geçmesinin, meteorolojik koşullara bağlı olarak yangın mevsiminde ve öncesindeki yağış miktarının meydana gelen orman yangınlarının sıklığı yoğunluğu ve şiddetini etkilediği görüşü üzerinde uzlaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 54-56 sayfa
Keywords: Yangın önemleri