Şasi salıncak kolu üretimi ürün karbon ayak izinin hesaplanması ve yaşam döngüsü analizi yapılması - Saraç, Aybike; Can, Orhan Taner; Bursa Teknik Üniversitesi ÇEV (Bursa, 2025)
Bu tez çalışmasında, net ağırlığı 3,2 kg olan şasi salıncak kolu parçasının beşikten mezara sistem sınırları kapsamında ürün karbon ayak izinin hesaplanması ve yaşam döngüsü analizinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, ISO 14040 ve ISO 14044 standartlarına uygun olarak yürütülmüş, SimaPro 9.6.0.1 yazılımı ve Ecoinvent 3.10 veri tabanı kullanılmıştır. Analiz kapsamında fonksiyonel birim olarak 1 adet paketlenmiş ürün esas alınmıştır. IPCC 2021 GWP100 metoduna göre ürünün karbon ayak izi 9,788 kg CO₂ eşdeğeri olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, abiyotik kaynak tükenmesi 5,91E-05 kg Sb eşdeğeri, fosil kaynak kullanımı 223,96 MJ olarak hesaplanmıştır. Ozon tabakasının incelmesine etkisi 1,49E-07 kg CFC-11 eşdeğeri, küresel ısınma potansiyeli (GWP100a) 9,65 kg CO₂ eşdeğeri, insan toksisitesi 592,01 kg 1,4-diklorobenzen (1,4-DB) eşdeğeri olarak tespit edilmiştir. Ayrıca tatlı su ekotoksisitesi 137,43 kg 1,4-DB eşdeğeri, deniz suyu ekotoksisitesi 233.321,63 kg 1,4-DB eşdeğeri, kara ekotoksisitesi ise 3,65 kg 1,4-DB eşdeğeri olarak bulunmuştur. Fotokimyasal oksidasyon potansiyeli 2,27E-03 kg etilen eşdeğeri, asitleşme potansiyeli 6,14E-02 kg SO₂ eşdeğeri, ötrofikasyon potansiyeli ise 2,74E-02 kg PO₄³⁻ eşdeğeri olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca oluşan çevresel etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiş ve çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli göstergeler ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) -Bursa Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü,2025
Kaynakça : 37-38 sayfa
Keywords: Sürdürülebilirlik