Production of quaternary ammonium compounds added antimicrobial polyutrethane foams - Özkan, Fatma; Koçer, Hasan Basri; Bursa Teknik Üniversitesi Lif ve Polimer Mühendisliği Anabilim Dalı; Bursa Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Bursa, 2016)
Türkçe : Mikroorganizmaların patojenik etkilerine karşı artan sağlık bilinci ile birlikte, antimikrobiyel materyallere olan ihtiyaç artmaktadır. Şilte, yatak süngeri, yastık, filtre elemanları, mutfak temizleyiciler, vücut süngerleri gibi esnek poliüretan köpükten yapılan ürünler mikroorganizmalar için iyi rezervuarlardır ve genellikle antimikrobiyel özellik gerektirmektedirler. Bu açıdan, antimikrobiyel köpükler elde etmek amacıyla poliol yan zincirine sahip bir kuaterner amonyum polimer (QAP), gözenekli sünger yapıya sıvılarla migrasyona uğramaması amacıyla kovalent bağlarla bağlanmıştır. Ticari bir köpük formülasyonuna ağırlıkça %1 ila %5 oranında QAP katkısı yapılmıştır. Üretilen köpüklerin yapıları ve QAP içerikleri FTIR ve EDXRF analizleri ile karakterize edilmiştir. Bu araştırmalarımızı desteklemek amacıyla QAP‟den lineer bir poliüretan polimer sentezlenmiştir. Elde edilen köpüklerin hücre boyutu ve hücre yapısındaki morfolojik değişimler SEM mikroskobu ile gözlenmiştir. TGA ve DMA analizleri ile üretilen köpüklerin termal özellikleri incelenmiştir. Sonuç olarak, ağırlıkça %1 QAP eklenmiş köpükler, modifiye edilmemiş köpüklere çok benzer yapısal ve termomekaniksel özellikler göstermiştir. Ayrıca, modifiye edilmemiş köpükler antimikrobiyel özellik göstermezken, QAP eklenmiş köpükler 102 ve 103 koloni oluşturucu Staphylococcus aureus, küf ve maya birimine karşı 5 saatlik kontaminasyon sonucunda önemli ölçüde inaktivasyon sağlamıştır. Antimikrobiyel test sonuçları, az miktardaki QAP xiii ilavesi ile ticari köpük formülasyonu bozulmadan üretilen köpüklerin biyosidal performansının önemli ölçüde geliştirilebileceğini göstermiştir.
Tez (Yüksek Lisans)-Bursa Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,2014.
Kaynakça : 49-51 s.
Keywords: Bursa Teknik Üniversitesi. -- Tezler (Yüksek Lisans); Antimikrobiyel -- Esnek Köpükler; Poliüretan