Antibakteriyel hidrojellerin sentezlenmesi ve karakterize edilmesi - Hiçyılmaz, Ayşe Sezer (2017)
Bu çalışmanın amacı, mikroorganizmaların sebep olduğu pandemikler ve epidemiklere karşı kullanılabilecek antibakteriyel hidrojellerin sentezlemesi, karakterize edilmesi ve antibakteriyel özelliklerinin test edilmesidir. Hidrojeller, yapısında yüksek oranda su tutabilen çapraz bağlı polimerlerdir. Diğer taraftan, N-halamin bileşikleri en etkili antimikrobiyel biyositlerden olup bakteri, virüs, mantar gibi geniş mikroorganizma spektrumunda antimikrobiyel özelliğe sahiptir. Bu bağlamda, N-halamin esaslı hidrojel geliştirilmesi ile hem yüksek su absorpsiyonu, hem de antibakteriyel özellik bir arada elde edilebilir. Bu amaçla, bir N-halamin prekürsörü olan 2-akrilamido-2-metil-1-propan sülfonik asit sodyum tuzu (AMPS) ile N,N'-metilen bis akrilamid (MBAm) çapraz bağlayıcısı kopolimerleştirilerek antibakteriyel özellikte çapraz bağlı polimerler geliştirilmiştir. Sentezlenen hidrojellere seyreltik sodyum hipoklorit çözeltisi ile muamele sonucu antibakteriyel özellik kazandırılmıştır. Hidrojel sentez ve klorlama optimizasyon ve karakterizasyon çalışmaları yapılmış ve antibakteriyel özellik Staphylococcus aureus ve Escherichia coli bakterileri üzerinde test edilmiştir. Sonuç olarak yüksek su absorpsiyon oranına sahip, Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterileri inaktive edebilen multifonksiyonel hidrojeller elde edilmiştir. Geliştirilen bu hidrojellerin koruyucu malzemelerde, yara örtücülerinde, su/hava filtrelerinde veya hijyenik absorbanlarda kullanım alanı bulması beklenmektedir. Anahtar sözcükler: AMPS, antibakteriyel, MBAm, hidrojel, N-halamin