Yüklüyor…
Mentol ve organik asit bazlı derin ötektik çözeltilerin gıda ambalajlarında plastikleştirici olarak kullanım olanaklarının araştırılması/
Günümüzde nüfusun artmasıyla birlikte artan çevre kirliğine çözüm aranırken biyobozunur ambalaj malzemeleri önem kazanmıştır. Biyobozunur ambalajların özelliklerini geliştirmek için eklenen plastikleştiricilerin toksik etkisi düşünüldüğünde "Generally Recognized as Safe- Genellikle Güvenli Kabu...
Yazar: | |
---|---|
Kurumsal yazarlar: | , |
Diğer Yazarlar: | |
Materyal Türü: | Tez |
Dil: | Türkçe |
Konular: |
Özet: | Günümüzde nüfusun artmasıyla birlikte artan çevre kirliğine çözüm aranırken biyobozunur ambalaj malzemeleri önem kazanmıştır. Biyobozunur ambalajların özelliklerini geliştirmek için eklenen plastikleştiricilerin toksik etkisi düşünüldüğünde "Generally Recognized as Safe- Genellikle Güvenli Kabul Edilir (GRAS)" sınıfında olan, maliyeti düşük ve piyasadaki plastikleştiricilerle alternatif oluşturabilecek özelliklere sahip derin ötektik çözeltiler (DÖÇ) araştırılması oldukça önemlidir. Mevcut çalışmada mentol ve organik asit esaslı (levulinik asit (Lev) ve pürivik asit (Pyr)) DÖÇ'ler hazırlanarak yoğunluk, viskozite, yapı ve termal özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra polilaktik asit (PLA) içerisine %5, 10, 20 oranlarında DÖÇ'ler eklenerek çözelti döküm yöntemiyle filmler üretilmiştir. Aynı şekilde geleneksel plastikleştiricilerden di-2-etilhegzil ftalat (DEHP) ve epoksitlenmiş soya yağı (ESBO) ile de %5, 10, 20 oranlarında filmler üretilmiştir. Filmlerde optik, mekanik, suya karşı davranış, bariyer, yapı tayini, uçuculuk, toplam migrasyon ve analizleri yapılarak DÖÇ'ler ile geleneksel plastikleştiricilerin etkileri kıyaslanmıştır. DÖÇ'lerde yapı tayini analizi FTIR cihazının ATR ekipmanıyla yapılmış olup, DÖÇ'lerin yapılarını oluşturan mentol ve organik asitlerin karakteristik piklerinin DÖÇ'lerde varlığı teyit edilmiştir. DÖÇ'lerin yoğunlukları ve viskozitleri polimere işlenebilirliği açısından önem arz etmektedir. Yoğunluk analiz bulguları incelendiğinden DÖÇ ve geleneksel plastikleştiricilerin benzer sonuçlar verdiğini, viskozite analiz bulguları incelendiğinde ise DÖÇ'lerin geleneksel plastikleştiricilere göre daha viskoz yapıda olduğu tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında eklenen DÖÇ'lerin PLA filminin özelliklerini iyileştiridiği tespit edilmiştir. Geleneksel plastikleştirciler ile DÖÇ'ler kıyaslandığında optik (renk, opaklık, ışık geçirgenliği) özelliklerinin benzer etkiyi gösterdiği, bariyer (oksijen ve su buharı geçirgenliği) özelliklerinin DÖÇ grubundakilerin daha iyi olduğu, suya karşı davranış (su tutma kabiliyeti ve suda çözünürlük) özellikleri yönünden incelendiğinde DÖÇ'lerin suya karşı davranış bulgularının daha yüksek değerde olduğu tespit edilmiştir. Üretilen filmler, gıda ile temas uygunluklarını gösteren toplam migrasyon analizleri yönünden kıyaslandığında ESBO ve DEHP'in sulu ve sulu asitli gıdalar için kullanımının uygun olmasına rağmen Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği'nde (2019) yer alan 10 mg/dm² olan limit değerini aştığından yağlı gıdalarda kullanımı uygun olmadığı belirlenmiştir. DÖÇ'lerin ise tüm gıda grupları ile temasının uygun olduğu tespit edilmiştir. DÖÇ'lerin PLA ile olan uyumunun geleneksel plastikleştiricilere göre daha iyi olmasından dolayı tüm analiz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda PLA filmlerde DÖÇ'lerin piyasada kullanılan geleneksel plastikleştiricilere göre benzer veya daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. DÖÇ'lerin PLA filmine farklı oranlarda eklenmesiyle oluşturulan filmlerde yapılan analizlerin bulguları incelendiğinde en iyi filmlerin %10 oranında eklenen M-Lev ve % 5 oranında eklenen M-Pyr filmleri olduğu tespit edilmiştir. |
---|---|
Fiziksel Özellikler: | 76 sayfa ; 30 cm |
Bibliyografya: | Kaynakça 67-75 sayfa |